Szacuje się, że nawet 10% populacji może nie tolerować glutenu[1]. Czy osoby, które są na diecie bezglutenowej, muszą zrezygnować ze słodkich ciast czy naleśników, w których bazą jest mąka pszenna? Nic z tych rzeczy. Wystarczy sięgnąć po jej zamienniki.

Mąka z orzechów arachidowych doskonale sprawdza się w przepisach dedykowanych dla diety bezglutenowej. Oprócz walorów prozdrowotnych mąka z orzeszków ziemnych ma także niesamowity smak. Jest doskonała do wypieków np. biszkoptów, które stanowią bazę pod wyśmienite torty. Co ważne, mąka ta nie wymaga obróbki termicznej, dlatego można ją także dodawać do zdrowych koktajli czy lekkich jogurtów. Koniecznie sprawdź przepisy od marki Bakal z jej wykorzystaniem.

Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości

Proste i szybkie w przygotowaniu ciastka, idealnie skomponują się z kremową kawą. Smakują wyśmienicie same, ale też np. przełożone kremem.

Składniki:
100 g mąki z orzeszków arachidowych Bakal
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g masła
50 g miodu
2 jajka L
szczypta soli
30 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie

Przygotowanie:
Orzechy nerkowca posiekać na drobne kawałki. Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz proszek do pieczenia zmiksować do uzyskania zbitej konsystencji. Dodać posiekane orzechy i lekko wymieszać do połączenia się składników. Z masy uformować małe kuleczki, które należy lekko spłaszczyć, aby przybrały formę dysków. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 10 minut.

Arachidowe śniadanie

Pancakes na śniadanie to świetny pomysł na weekendowy poranek. Te puszyste placki wykonane na bazie mąki arachidowej skradną serca domowników. Można je komponować z konfiturą, twarogiem lub masłem orzechowym.

Składniki:
1 duży dojrzały banan
1 jajko L
150 g mąki arachidowej Bakal
3 łyżki oleju rzepakowego
¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Wszystkie składki dobrze zmiksować. Na patelni formułować małe placuszki. Smażyć do zarumienienia się.

Koktajl odżywczy z nutą orzechową

Mąka z orzeszków ziemnych sprawdzi się także w koktajlach, które mogą być szybką przekąską w ciągu dnia. Nadadzą nie tylko gęstości koktajlowi, ale też pyszny orzechowy smak.

Składniki:
1 duże mango
1 średni banan
1 gruszka
3 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki mąki arachidowej Bakal

Przygotowanie:
Owoce obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera, dodać jogurt oraz mąkę. Dokładnie zmiksować. Mąka arachidowa jest bogata w białko oraz błonnik. Ponadto jest wartościowym źródłem tłuszczu (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Dzięki zawartej w niej argininie, która odpowiada za utrzymanie prawidłowej masy mięśniowej, warto ją dodawać do przekąsek przed – i po treningowych.