Czas na dania z kurek

0
118
Kurki na obiad

Kurki pojawiły się w tym roku w lasach później niż zwykle, ale wreszcie restauratorzy  mogą przygotowywać z nich pyszne dania. Sezon czas zacząć!

Prawdziwe złoto, które można znaleźć podczas leśnych, letnich spacerów. Skarb grzybiarzy, którzy wypatrują żółtych kapeluszy w mchu pod gałęziami świerków i sosen. Doskonały powód do postoju podczas powrotu z weekendowej wyprawy, by kupić słoik świeżo zebranych smakołyków.

Kurki to jedne z najczęściej występujących w polskich lasach grzybów

Niewielkie i żółte, znane są także pod nazwą pieprznik jadalny, łasiczka lub lepicha. Każdego lata możemy raczyć się nimi na różne sposoby. Obecnie królują w domowych kuchniach i menu restauracji w całej Polsce. Co w nich tak kochamy?

Duszone, w marynatach lub usmażone na maśle kuszą delikatnym smakiem i chrupką teksturą. Ich kapelusze to istna naturalna apteka! Znajdują się tam ogromne ilości witamin A, B1, B2, C, D, PP i E. Są też bogate w sole mineralne. Przy całym tym bogactwie składników odżywczych kurki zupełnie nie przeszkadzają w diecie – 100 g tych żółtych grzybów to zaledwie 38 kcal.

Kucharze warszawskich restauracji prześcigają się w tworzeniu nowych, doskonałych dań
z kurkami w roli głównej. Klasyka miesza się tu z kuchnią fusion, a największymi zwycięzcami tych kulinarnych wyścigów są goście, którzy mogą napawać się doskonałym smakiem grzybów. Kurki pojawiły się w tym roku później niż zwykle, wszyscy czekają więc z tym większą niecierpliwością na popisy restauratorów.

Restauracja Jeff’s w swoim stylu miesza tradycje różnych krajów, proponując m.in. meksykańskie tacos ze smażonymi kurkami i szpinakiem oraz burrito z kurczakiem, polane kurkowym sosem. W menu restauracji nie zabrakło również steka z rusztu z dodatkiem tych smacznych grzybów.

Warszawskie restauracje U Szwejka oraz Podwale stawiają na dobrze znaną, a wciąż pyszną klasykę. W ich sezonowym menu znajdziecie m.in. kurki w śmietanie oraz placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Szwejk zaskakuje także doskonałym połączeniem świeżych grzybów i sandacza z cytrynowym risotto.

Przepięknie zlokalizowana wśród zieleni Ogrodu Saskiego restauracja St Antonio proponuje natomiast skosztowanie grillowanego camemberta z kurkami i płatkami migdałów lub pappardelli z kurkami i polędwiczką wieprzową.

Sezon kurkowy w restauracjach to czas wyczekiwany z niecierpliwością przez wielu

Jak co roku, kucharze nie zawiedli. Pozostaje tylko życzyć smacznego!

Łukasz Sęk, szef kuchni St Antonio poleca przepis na pappardelle z kurkami i polędwiczką wieprzową.

Składniki:

100 g polędwiczki wieprzowej

150 g pappardelle

100 g świeżych kurek

2 ząbki czosnku

1 cebula szalotka

50 ml białego wina

150 ml Śmietany 35%

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka posiekanej natki z pietruszki

5 g grana padano

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obieramy czosnek oraz cebulę i drobno siekamy. Kurki oczyszczamy i delikatnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy wcześniej zamarynowaną i pokrojoną polędwiczkę wieprzową. Po 3 minutach dodajemy czosnek oraz cebulę i smażymy na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie zalewamy winem i czekamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy kurki, a po 2 minutach śmietanę 35% i sok z cytryny.  Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron i nakładamy wszystko do głębokiego talerza, dekorujemy nutką pietruszki i grana padano.