Farsz pieczarkowy jako dodatek do pierogów

0
8
farsz do pierogow

Grzyby to świetny dodatek do wielu dań. Można je znaleźć w zupach, sosach, zapiekankach i oczywiście pierogach. Stworzenie farszu właśnie na bazie grzybów jest bardzo proste, nie wymaga skomplikowanych czynności i zapewnia świetne walory smakowe. Jako grzyby mogą posłużyć dobrze znane pieczarki białe lub brązowe. Możesz je znaleźć niemal w każdym sklepie spożywczym. Jak stworzyć farsz na bazie pieczarek? Przeczytaj dalej!

Pierogi z pieczarkami – jak zrobić farsz?

Naturalnie podstawą farszu grzybowego do pierogów są pieczarki. Do stworzenia porcji dla 6 osób wystarczy Ci ok. 600 gramów tych znanych i lubianych grzybów oraz jedna duża cebula. Według ekspertów zajmujących się uprawą pieczarek firmy Lomania z Kościana grzyby te można bardzo łatwo połączyć w farszu z zieloną soczewicą lub kiszoną kapustą. W jaki sposób wykonać taki farsz? W pierwszej kolejności należy pokroić cebulę w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Gdy będzie się szkliła na niewielkim ogniu, trzeba dokładnie umyć i pokroić pieczarki. Nie muszą być bardzo drobno posiekane, ponieważ pod wpływem smażenia zmniejszą swoją objętość. Gdy cebulka będzie już zeszklona, będzie to moment na wrzucenie na patelnię pieczarek. Należy smażyć je z cebulą na wolnym ogniu do momentu wyparowania całej wody zawartej w grzybach. Po tym czasie zawartość patelni należy zdjąć z ognia i ostudzić. Do farszu dodaj soli, pieprzu oraz ulubionych przypraw do smaku. W każdym pierożku powinna znaleźć się łyżka stołowa zimnego farszu.

Dlaczego warto jeść pieczarki na co dzień?

Pierogi z farszem pieczarkowym to nie jedyna opcja na przygotowanie tych popularnych grzybów. Warto włączyć je do swojej diety, ponieważ są wartościowe i bardzo smaczne.Świeże pieczarkizawierają witaminy z grupy B, A, D i E. Poza tym posiadają w sobie selen, magnez, potas, fosfor oraz beta-glukany, które świetnie wspierają układ trawienny. Zaliczają się do tych gatunków grzybów, które poza walorami smakowymi mają też sporo białka oraz węglowodanów. Przed spożyciem pieczarek konieczne jest ich dokładne umycie. Zwłaszcza te kupowane w sklepach zawierają na sobie resztki podłoża, na którym wyrastają. Obieranie pieczarek nie jest konieczne, chociaż wiele osób praktykuje ten zwyczaj. Jeśli nie chcesz obierać, pamiętaj o bardzo dokładnym umyciu. Smacznego!