Sery to podstawa w każdej kuchni. Mogą być spożywane zarówno same, jak i w formie dodatku do wielu różnorodnych dań. Dostępne pod różnymi postaciami są bardzo łatwe w zastosowaniu w kuchni i mogą sprawdzać się bardzo dobrze. Szczególnie warte uwagi są sery pochodzenia włoskiego. To właśnie w tym kraju produkowanych jest wiele wyjątkowych gatunków, które charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Dzięki temu mogą znakomicie sprawdzić się w kuchni i będą pozwalały na tworzenie wielu wyjątkowych i niepowtarzalnych dań. Produkty pochodzące z Włoch spełnią wszystkie oczekiwania i postawienie na takowe będzie dawało bardzo dobre efekty. Dowiedz się zatem jakie są najpopularniejsze gatunki serów z Włoch.
Najpopularniejsze włoskie sery
Spośród serów wywodzących się z Włoch można bardzo łatwo wybrać te, które cieszą się szczególną popularnością i znajdują szerokie zastosowanie. Są to wysokiej jakości sery, które swój niepowtarzalny smak zawdzięczają odpowiedniemu procesowi produkcyjnemu. Poznaj zatem najpopularniejsze włoskie sery, które można z powodzeniem wykorzystać w kuchni do wielu dań:
- Gorgonzola – gatunek sera pleśniowego. Zaliczany jest do grupy serów z niebieską pleśnią. Posiada charakterystyczny smak. Najczęściej spożywany jest w postaci surowej jako przekąska.
- Mascarpone – gatunek sera słodkiego, który produkowany jest ze śmietany. Używany jest m.in. przy tiramisu.
- Mozzarella – jeden z bardziej rozpoznawalnych rodzajów włoskich serów. Tworzony na bazie mleka z czarnych bawolic świetnie sprawdza się w wielu zastosowaniach w kuchni.
- Parmezan – najbardziej znany włoski ser, który używany jest na całym świecie. Zaliczany jest do serów twardych i pikantnych. W postaci startej może być stosowany w formie dodatku do spaghetti, zup czy zapiekanek.
- Pecorino – rodzaj sera owczego, który występuje w wielu odmianach. Jest bardzo powszechnie wykorzystywany w kuchni włoskiej.
Gdzie kupować najlepsze sery?
Renomowany dystrybutor włoskich serów będzie w stanie dostarczyć dla klientów wiele różnorodnych gatunków, które świetnie sprawdzą się w kuchni. W ofercie najlepszych sklepów można znaleźć ser mozzarella filone, a także wiele innych, które wywodzą się bezpośrednio z Włoch i mogą zachwycać swoim smakiem pod wieloma względami.