Ocet winny – czy warto używać go w naszej kuchni?

0
169
Ocet winny

Choć dobrze znany, jednak niekoniecznie używany. Jego kwaśny smak potrafi wzbogacić smak wielu dań, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Ocet winny czerwony, bo to o nim mowa. Jakie zalety kryje ten dodatek? Czy warto używać go w kuchni? Kiedy należy go unikać? Odpowiedź na te oraz inne pytania znajdują się poniżej.

Winny smak, wiele korzyści… o podstawach stosowania octu w kuchni polskiej i nie tylko

Polska kuchnia na pewno od zawsze zna ocet. Używa się go do tradycyjnych dań, znany wielu pokoleniom. Odmian octu dostępnych jest co najmniej kilka, najbardziej popularny jest ocet spirytusowy, jednak wspaniałych właściwości nie można odmówić octu jabłkowemu, czy octu winnemu z białego wina oraz octu winnemu czerwonemu. Przyprawa ta potrafi zmienić smak każdej potrawy, dodać jej winnego, kwaśnego smaku i aromatu. Na próżno szukać czegoś, co będzie w stanie go zastąpić.

Skąd się bierze ocet winny? Jak go wykorzystać w kuchni?

Ocet winny, jak sama nazwa wskazuje powstaje z wina, nazywany czasem winogronowym. Z prawdziwym winem nie ma jednak wiele wspólnego, na pewno nie znajdziemy w nim alkoholu. Używany od wieków jako przyprawa, napój i środek konserwujący. Powstaje w procesie fermentacji, ma właściwości lecznicze. Ocet winny biały jest popularnym składnikiem dressingów do sałatek, natomiast ocet winny czerwony to doskonały dodatek do marynat. Każdy kto jeszcze nie zna jego wspaniałych właściwości jako przyprawa do dań, powinien spróbować. Użycie octu winnego czerwonego do marynowania mięsa, sprawia, że zyskuje ono wspaniałą kruchość.

O korzyściach zdrowotnych octu winnego słów kilka…

Nie tylko o smak tu chodzi, ocet winny potrafi wzbogacić smak i aromat potrawy, jako składnik marynaty nadaje kruchość każdemu gatunkowi mięsa. Jednak jego najważniejszym walorem są liczne korzyści, jakie może przynieść dla naszego zdrowia. Stosowany na liczne schorzenia może w naturalny sposób, bez użycia leków wyleczyć niektóre dolegliwości. Ocet winny czerwony znany jest z tego, że wspomaga odchudzanie, wspiera wątrobę oraz pomaga w usuwaniu toksyn z naszego organizmu. Dodatkowo zalecany jest dla osób, które chorują na cukrzycę typu drugiego, gdyż skutecznie obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga prawidłowy metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Jest również zbawienny dla naszego żołądka, wspomaga procesy trawienne, zapobiega wzdęciom. Co bardzo ciekawe może opóźniać procesy starzenia się skóry, ma właściwości bakteriobójcze. Wpływa na wzrost wchłanialności wapnia i magnezu z pożywienia.