Pięć wakacyjnych słodkości bez pieczenia

0
110
Desery bez pieczenia

Chociaż temperatura za oknem wcale na to nie wskazuje, wakacje powoli dobiegają końca. Lato trwa jednak w najlepsze, a synoptycy głoszą, że zostanie z nami aż do października. Marka Delecta dla miłośników lekkich, owocowych deserów przygotowała więc pięć sprawdzonych sposobów na  osłodzenie sobie lata.

Chociaż żar za oknem niemiłosiernie daje o sobie znać, to właśnie on sprawia, że tegoroczne owoce obrodziły, a co za tym idzie, ich cena jest niższa niż w latach ubiegłych, ale są również niesamowicie słodkie. Korzystając z sezonowości, przy przygotowywaniu letnich deserów, warto sięgnąć właśnie po borówki, jeżyny i agrest, których w tym roku jest wyjątkowo dużo. Myśląc o wakacyjnych deserach, nie ograniczajmy się tylko do lodów! W tej materii hamulcem może być tylko nasza wyobraźnia. W końcu dodatkowe kalorie zawsze można spalić na kajaku, rowerze lub podczas meczu piłki plażowej.

Deser z agrestem

Składniki:

Krem:

  • 1 opakowanie kremu karpatka Delecta
  • 500 ml mleka
  • 200 g margaryny lub masła

Nadzienie:

  • 200 g agrestu zielonego
  • 200 g agrestu czerwonego
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym Delecta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dekoracje:

  • 1 opakowanie orzechów pinii Bakalland

Na czas przygotowania deseru wstawiamy do zamrażarki 8 wysokich szklanek. Zielony agrest płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy na patelnię. Zalewamy agrest 2 szklankami wrzątku i dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż owoce zaczną się rozpadać. Wtedy dosypujemy galaretkę w proszku i mieszamy całość przez 2 minuty. Galaretkę studzimy i rozlewamy równomiernie (po 2-3 łyżki) do szklanek, następnie umieszczając ją w lodówce na 1 godzinę. Opakowanie kremu karpatka mieszamy w miseczce z 200 ml mleka. Pozostałą ilość mleka podgrzewamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dolewamy krem i całość mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Lekko stężały, wystudzony krem miksujemy przez kilka minut, dodając miękki tłuszcz. Krem nakładamy na warstwę stężałej w szklankach galaretki (po 2 łyżki na szklankę). Następnie układamy warstwę z czerwonego agrestu. Ser mascarpone miksujemy z cukrem pudrem przez 5 minut i nakładamy na wierzch deseru. Całość posypujemy orzeszkami pinii.

Galaretka z puddingiem chia

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki deserowej smak pomarańczy i moreli Delecta
  • 1 opakowanie galaretki deserowej smak truskawki i maliny Delecta
  • 640 ml wrzątku
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3 łyżki chia
  • 1 łyżka miodu

Galaretkę o smaku truskawek i malin rozpuszczamy w 320 ml wody i przelewamy do szklanek. Po ostygnięciu wkładamy ją do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę o smaku pomarańczy i moreli w 320 ml wody. Po przestygnięciu wlewamy ją na zastygniętą warstwę galaretki truskawkowej i stawiamy szklanki prosto. Mleko kokosowe mieszamy z jogurtem, miodem i chia. Na zastygniętych galaretkach kładziemy pudding chia. Wierzch ozdabiamy owocami.

Błyskawiczny deser śmietankowy

Składniki:

  • 1 opakowanie kremu tortowego o smaku śmietankowym Delecta
  • 350 ml mleka
  • pół opakowania biszkoptów
  • 50-75 ml alkoholu
  • wybrane posypki Delecta Decorada

Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko. Zawartość torebki wsypujemy do mleka i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny do schłodzenia (uzyskujemy wtedy właściwą gęstość i konsystencję kremu). Na dnie pucharków układamy po 3-4 biszkopty maczane w alkoholu – np. likierze śmietankowym. Na biszkoptach układamy krem śmietankowy, a wierzch przyozdabiamy wybraną posypką. Ten deser to świetne rozwiązanie, gdy pojawiają się niespodziewani goście.

Kisiel jabłkowy z granolą cynamonową

Składniki:

  • 4 opakowania kisielu o smaku zielone jabłuszko Owocowy Kubek Delecta
  • 700 ml wody
  • 3 jabłka
  • pół szklanki orzechowej granoli
  • pół łyżeczki cynamonu

Orzechową granolę mieszamy z cynamonem. Jabłka kroimy w ósemki. Przygotowujemy 4 kubki/pucharki, do których wlewamy po 175 ml wrzątku, do każdego wsypujemy kisiel i mieszamy energicznie, aż zgęstnieje. Do gotowego kisielu dokładamy cząstki jabłek, posypujemy granolą i podajemy na zimno. Kisiel w połączeniu z granolą i jabłkami to kilka faktur, jednak każda w innym, znakomitym smaku!

Mus z białej czekolady z czarnymi owocami

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 białko
  • czarne owoce (jeżyny i jagody)
  • 1 opakowanie kamyczków czekoladowych Decorada
  • mięta do dekoracji

Rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła w kąpieli wodnej. Studzimy. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do wystudzonej czekolady. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy mus do słoiczków i dekorujemy czarnymi owocami oraz miętą. Mniam!