Przepisy, które rozgrzeją Cię podczas chłodnych, jesiennych dni

0
84
Rozgrzewające przepisy

Czas wakacji i słonecznego lata niestety dobiegł końca. Przed nami kilka miesięcy mniej pozytywnej aury, która nie sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jak nie dać się chorobie i umilić sobie czas podczas chłodniejszych dni oraz jesiennych wieczorów? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na pyszną zupę z kabanosem, zasmażane kopytka z pieczarkami i cebulką oraz zupę z kiełbasą i warzywami. Te dania z pewnością nie tylko Was rozgrzeją, ale i dodadzą pozytywnej energii na cały dzień!

  1. Rozgrzewająca zupa z kabanosem (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

  • Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
  • 3 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeży tymianek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki kabanosy i przez chwilę podsmaż całość. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj do pół miękkości ziemniaków. Na koniec dodaj pokrojoną cukinię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj do miękkości warzyw cukinii. Wierzch udekoruj świeżym tymiankiem.

2. Kopytka zasmażane z pieczarkami i cebulką (czas przygotowania: 45 min)

Składniki:

  • Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • Zielona pietruszka do posypania
  • Odrobiona smalcu

Składniki na kopytka:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Dodaj mąkę i jajko, a następnie szybko zagnieć na jednolite ciasto. Podsyp niewielką ilością mąki i uformuj kopytka. Do gorącej, osolonej wody wrzuć partiami kopytka i gotuj na mały ogniu przez około 4 minuty. Pieczarki pokrój i podsmaż na smalcu. Pokrój kabanosy i dodaj do pieczarek. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć kopytka i wszystko razem lekko podsmaż. Na koniec posyp pietruszką.

3. Zupa z kiełbasą i warzywami (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 1 kiełbasa (np. swojska z cielęciny od JBB Bałdyga)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • ½ cukinii
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 120 ml wody
  • Sól, pieprz, majeranek
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę, ziemniaki, cukinię oraz papryki w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a papryczkę chilli drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną kiełbasę. Po kilku minutach smażenia dodaj cebulę, a po chwili pieczarki. Czerwoną i żółtą paprykę dodaj do garnka razem z chilli. Po kilku minutach smażenia dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukinię, koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i 120 ml wody. Powstałą masę delikatnie dolej do zupy ciągle mieszając.

Tej jesieni będzie wyjątkowo smacznie!