Czas wakacji i słonecznego lata niestety dobiegł końca. Przed nami kilka miesięcy mniej pozytywnej aury, która nie sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jak nie dać się chorobie i umilić sobie czas podczas chłodniejszych dni oraz jesiennych wieczorów? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na pyszną zupę z kabanosem, zasmażane kopytka z pieczarkami i cebulką oraz zupę z kiełbasą i warzywami. Te dania z pewnością nie tylko Was rozgrzeją, ale i dodadzą pozytywnej energii na cały dzień!
-
Rozgrzewająca zupa z kabanosem (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
- Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
- 3 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 cukinie
- 2 ząbki czosnku
- Świeży tymianek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki kabanosy i przez chwilę podsmaż całość. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj do pół miękkości ziemniaków. Na koniec dodaj pokrojoną cukinię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj do miękkości warzyw cukinii. Wierzch udekoruj świeżym tymiankiem.
2. Kopytka zasmażane z pieczarkami i cebulką (czas przygotowania: 45 min)
Składniki:
- Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- Zielona pietruszka do posypania
- Odrobiona smalcu
Składniki na kopytka:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Dodaj mąkę i jajko, a następnie szybko zagnieć na jednolite ciasto. Podsyp niewielką ilością mąki i uformuj kopytka. Do gorącej, osolonej wody wrzuć partiami kopytka i gotuj na mały ogniu przez około 4 minuty. Pieczarki pokrój i podsmaż na smalcu. Pokrój kabanosy i dodaj do pieczarek. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć kopytka i wszystko razem lekko podsmaż. Na koniec posyp pietruszką.
3. Zupa z kiełbasą i warzywami (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 1 kiełbasa (np. swojska z cielęciny od JBB Bałdyga)
- 1 papryka czerwona
- 1 żółta papryka
- 20 dag pieczarek
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula
- 5 ziemniaków
- ½ cukinii
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 120 ml wody
- Sól, pieprz, majeranek
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę, ziemniaki, cukinię oraz papryki w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a papryczkę chilli drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną kiełbasę. Po kilku minutach smażenia dodaj cebulę, a po chwili pieczarki. Czerwoną i żółtą paprykę dodaj do garnka razem z chilli. Po kilku minutach smażenia dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukinię, koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i 120 ml wody. Powstałą masę delikatnie dolej do zupy ciągle mieszając.
Tej jesieni będzie wyjątkowo smacznie!