Składniki:

  • 1 kg małych młodych ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 5 ugotowanych buraków
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g sera owczego (możemy użyć sera feta lub koziego)
  • 1 duża cukinia
  • ½ słoika Suszonych pomidorów z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • rozmaryn
  • listki bazylii (czerwonej i zielonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy (opcjonalnie)

Oliwę łączymy z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem Surowe warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Ze szparagów odrywamy twarde części. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym lub wyłożonym na blaszce papierze do pieczenia.

Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy rozmarynem i ulubionymi przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy ok. 30 min w funkcji góra-dół. Po tym czasie zmieniamy na funkcję grilla. Dodajemy ser i cieciorkę. Pieczemy ok. 15 minut aż do zarumienienia. Dodajemy Suszone pomidory z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!. Przekładamy do miski lub bezpośrednio na talerze.