Składniki:
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 4 marchewki
- 5 ugotowanych buraków
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 g sera owczego (możemy użyć sera feta lub koziego)
- 1 duża cukinia
- ½ słoika Suszonych pomidorów z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!
- ½ pęczka zielonych szparagów
- rozmaryn
- listki bazylii (czerwonej i zielonej)
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy (opcjonalnie)
Oliwę łączymy z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem Surowe warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Ze szparagów odrywamy twarde części. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym lub wyłożonym na blaszce papierze do pieczenia.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy rozmarynem i ulubionymi przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC. Pieczemy ok. 30 min w funkcji góra-dół. Po tym czasie zmieniamy na funkcję grilla. Dodajemy ser i cieciorkę. Pieczemy ok. 15 minut aż do zarumienienia. Dodajemy Suszone pomidory z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!. Przekładamy do miski lub bezpośrednio na talerze.