Skomponuj własną herbatę

0
158
Kompozycje własnej herbaty

Łączenie, a także tworzenie nowych smaków to pasjonujące zajęcie. Dzięki niemu rozszerzamy swoją wiedzę w zakresie kulinariów oraz jesteśmy w stanie zachwycić członków rodziny lub znajomych swoim gastronomicznym kunsztem. Na tym polu możemy wykazać się również komponując własną herbacianą mieszankę.

Podobnie jak w przypadku przygotowywania posiłków, tworzenie herbacianych mieszanek wymaga koncentracji, wykorzystania odpowiednich składników, a przede wszystkim wyobraźni. Napar można bowiem skomponować tak, aby pobudzał bądź wyciszał, był słodki lub pikantny, nawiązywał do klasycznych smaków albo przeciwnie – był wypadkową naszych podróży po najdalszych zakątkach świata. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na herbaty, których smak z pewnością będzie wyjątkowy i wielowymiarowy.

Herbata korzenno-cytrusowa

Połączenie goździków z cytrusami gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Herbata korzenno-cytrusowa z jednej strony jest orzeźwiająca i pobudzająca, z drugiej, dzięki korzennemu aromatowi nadaje napojowi interesującego, głębokiego smaku.

Składniki:

  • Herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
  • Łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy
  • Łyżeczka świeżo startej skórki z grejpfruta
  • Pół łyżeczki suszonego kwiatu hibiskusa
  • 2 goździki

Przygotowanie:

Łyżeczkę herbaty mieszamy z łyżeczką skórki grejpfrutowej i pomarańczowej – ważne, aby zetrzeć tylko wierzchnią warstwę (biała skórka jest gorzka). W moździerzu lekko kruszymy goździki i dodajemy do mieszanki razem ze szczyptą hibiskusa. Do zaparzacza do herbaty lub aluminiowego sitka wkładamy mieszankę, zalewamy wodą o temperaturze ok. 95oC i parzymy przez 5 minut.

Herbata à la piña colada

Piña colada to drink, który kojarzy się głównie z wypoczynkiem w tropikach i rajskimi wyspami na Karaibach. W tym koktajlu dominują dwa smaki – ananasowy i kokosowy. Z dużą łatwością możemy te składniki wykorzystać komponując herbatę.

Składniki:

  • Herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
  • Łyżeczka kandyzowanego ananasa
  • Łyżeczka suszonego kokosa
  • Łyżeczka suszonych jabłek
  • 20 ml soku ananasowego

Przygotowanie:

Łyżeczkę herbaty mieszamy z pozostałymi składnikami i wrzucamy do zaparzacza na herbatę. Zalewamy wodą w temperaturze ok. 95oC i parzymy przez 5 minut. Przelewamy do szklanki i dolewamy sok ananasowy.

Rustykalna herbata z lawendą

Za pomocą herbaty możemy podróżować smakami zarówno w przestrzeni, jak i w czasie. Napar, w którego skład wchodzą owoce leśne oraz kwiaty nawiązuje do sielskiego klimatu polskiej wsi i beztroskich czasów młodości.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Płaska łyżeczka suszonych jagód
  • Płaska łyżeczka liofilizowanych malin
  • Pół łyżeczki suszonej lawendy
  • Pół łyżeczki dzikiej róży

Przygotowanie:

Łyżeczkę herbaty mieszamy z pozostałymi składnikami. Kilka listków dzikiej róży możemy pozostawić do późniejszej dekoracji. Mieszankę wsypujemy do zaparzacza i zalewamy wodą o temperaturze 95oC. Parzymy przez 5 minut. Do filiżanek nalewamy napar i dekorujemy listkami lawendy.