Świąteczne stoły w rytmie tradycji

0
118
Tradycyjne świąteczne stoły

Dzięki podróżom, które otwierają na novum – także w świecie kulinariów – oraz rosnącej świadomości w kontekście zdrowego odżywiania, w wielu polskich domach przestały królować znane i uwielbiane przez wielu Polaków kotlety schabowe. I choć na co dzień polskie preferencje smakowe coraz chętniej „podążają” za światowymi trendami, to jednak wciąż w okresie Świąt Bożego Narodzenia trzymamy się tradycji.

„Jeszcze kilka lat temu wiele nowych „fal” kulinarnych wdarło się na polskie świąteczne stoły. Niemniej pomimo tego, że wariacje na temat tradycyjnych dań podbijały podniebienia wielu rodaków, to ostatnio widoczny jest jednak odwrót na rzecz klasycznych propozycji wigilijnych” – mówi Damian Wiatrak, dyrektor zarządzający Deli Catering.

Pomimo coraz większej kulinarnej ciekawości co do specjałów z różnych stron świata

W święta Bożego Narodzenia najchętniej spożywamy karpia, pierogi i kapustę z grzybami. I choć są to najbardziej czasochłonne dania, to jednak fakt ten nie jest w stanie zniechęcić nas do tych potraw. „Odchodzimy od typowego polskiego stołu, który ugina się pod ciężarem potraw. Obecnie bardzo istotnym stał się dla Polaków produkt, w którym to stawia się na jakość, nie zaś na ilość. Co ciekawe, świadomość konsumencka rodaków w tej materii wciąż rośnie, co sprawia, że coraz chętniej decydujemy się na produkt, który pochodzi od lokalnych dostawców znajdujących się w odległości nie większej niż 100 kilometrów od naszej” – podkreśla Damian Wiatrak.

Choć w okresie Świąt Bożego Narodzenia trzymamy się tradycji, to jednak nie oznacza to całkowitego wykluczenia pewnych modyfikacji świątecznych potraw. „Boże Narodzenie to doskonały moment, aby spróbować czegoś innego i poddać się w kuchni eksperymentom, gdzie tradycyjne pierogi z kapustą zastąpić możemy tymi z farszem z dzika” – dodaje Damian Wiatrak.