Trzy pomysły na parówki w nowoczesnym wydaniu

0
123
Pomysły na przygotowanie parówek

Za co uwielbiamy parówki? Za ich smak, uniwersalność i łatwość w przygotowaniu.  Sprawdzają się świetnie nie tylko na śniadanie, ale również jako składnik bardziej złożonych dań. Szukasz pomysłu na szybki i ciekawy obiad z ich wykorzystaniem? Sprawdź koniecznie nasze przepisy na leczo, warzywa z parówkami oraz zapiekane parówki w cieście ziołowym. Obiecujemy, że będzie pysznie!

1. Leczo z parówkami (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • Pół kilograma parówek (np. Polanek od JBB Bałdyga)
  • 3 cebule
  • Czerwona papryka
  • Zielona papryka
  • Żółta papryka
  • Pomidory w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g pieczarek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Parówki i pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki podsmaż na oliwie, po chwili dodaj cebulę i podsmaż całość. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, pokrojone papryki i parówki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw.

2. Zapiekane parówki w cieście ziołowym (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

  • Parówki (np. Polanki od JBB Bałdyga)
  • Ser typu gouda
  • Masło

Składniki na ciasto:

  • Szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Garść świeżych ziół: bazylia, pietruszka, koperek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju na małej patelni. Parówki zawiń w placki naleśnikowe. Formę do zapiekania posmaruj masłem, ułóż zawinięte parówki i posyp startym na tarce serem. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.

3. Parówki z warzywami (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

  • 4 parówki (np. Polanki od JBB Bałdyga)
  • 2 marchewki
  • Cebula
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Słodka papryka
  • Imbir
  • Tymianek
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewki i cebulę obierz. Marchew pokrój w talarki, a cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w paski, z kolei bakłażana i cukinię w plastry, a następnie na ćwiartki. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj marchewki, paprykę, bakłażana i cukinię. Całość dopraw przyprawami. Parówki pokrój w talarki i dodaj do smażonych warzyw. Podsmaż jeszcze przez chwilę. Podawaj z pieczywem.

Życzymy smacznego!