Z ciemnym lub białym pieczywem, opiekane lub na zimno, z ulubioną pastą, a może ze smakowitą wędliną? Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań przekąskowych. W zależności od tego jak je przygotujemy mogą być również całkiem pożywnym posiłkiem. Jak je podawać, by się nie znudziły? Oto kilka pomysłów, które przypadną do gustu wszystkim kanapkożercom.
Precz z kanapkową nudą!
Dla wielu z nas kanapki to dwie kromki chleba z masłem, żółtym serem lub jajkiem. Niektórzy wzbogacają je również liściem sałaty lub plastrem pomidora. Można inaczej, pyszniej! Przy odrobinie chęci i kreatywności bardzo łatwo odczarować mit nudnej kanapki. Wystarczy poeksperymentować z dodatkami i przykładowo w miejsce ogórka użyć avocado lub kapary a liście sałaty masłowej zastąpić szpinakiem lub rukolą. Kanapki warto doprawić również świeżymi ziołami, aromatycznymi przyprawami albo skropić octem balsamicznym. Wiosna i lato to idealny czas na próbowanie nowych smaków. Sezonowe warzywa w duecie z pysznymi wędlinami sprawią, że kolorowe kanapki znikną w mgnieniu oka z naszych talerzy.
Przekładana kanapka z pastą z avocado i ogórka
Składniki:
- 3 kromki ciemnego pieczywa
- kilka plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka marki Konspol
- garść liści rukoli
- pomidor
- czerwona cebula
- avocado
- 2 ogórki kwaszone
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zblendować avocado, a ogórki kiszone zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Całość wymieszać, a następnie doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną pastą posmarować kromki chleba, a następnie ułożyć na nich rukolę, polędwicę wędzoną z kurczaka marki Konspol, plaster pomidora oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Kanapkę przełożyć kolejną kromką chleba i znów ułożyć na niej powyższe składniki. Na koniec skropić octem balsamicznym i zamknąć trzecią kromką chleba.
Paprykowo-pomidorowe tosty
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego
- kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej marki Konspol
- kilka plasterków żółtego sera
- liść sałaty rzymskiej
- 1 pomidor
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała papryczka chili
- połowa małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Najpierw szykujemy pomidorowo-paprykową pastę. Pomidora, paprykę i chili myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Całość mieszamy i gotujemy w garnku z odrobiną wody przez około 15 minut do powstania jednolitej masy. Całość doprawiamy octem, cukrem oraz pieprzem i solą. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Tak przygotowaną pastą smarujemy chleb tostowy, a następnie układamy na nim liść sałaty rzymskiej oraz szynkę wędzoną wieprzową Znakomitą marki Konspol oraz ser żółty. Kanapkę przykrywamy kolejną kromką i wkładamy do opiekacza na trzy minuty.
Smacznego!