Zawód kelner – jakie kwalifikacje należy posiadać?

0
168
praca dorywcza

Praca jako kelner często postrzegana jest jako dorywcza, która cieszy się dużą popularnością zarówno wśród studentów, jak i uczniów szkół średnich chcących dorobić sobie do kieszonkowego w czasie wakacji. Okazuje się jednak, że wiele osób wiąże z zawodem kelnera swoją przyszłość. Należy jednak pamiętać, że nie każdy posiada odpowiednie predyspozycje czy kwalifikacje do pracy na tym stanowisku. Zatem jak powinno wyglądać nasze CV? Podpowiadamy.

Kelner i jego obowiązki

Praca w zawodzie kelnera wbrew pozorom nie ogranicza się jedynie do serwowania dań w lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje, kawiarnie, bary, kluby nocne czy sale bankietowe. Osoba kelnerująca posiada znacznie dłuższą listę zadań, a każde z nich musi być wykonane nienagannie. Zakres obowiązków kelnera może różnić się w zależności od lokalu, w którym został zatrudniony, jednak z powodzeniem można wymienić te, które pozostają niezmienne.

Wszystko rozpoczyna się już od momentu przekroczenia progu lokalu – kelner musi powitać gości i wskazać im odpowiednie miejsce. Następnie należy podać klientom menu i zaprezentować ofertę dnia, jeśli akurat taka istnieje. Co ważne, każdy profesjonalny kelner powinien znać każdą pozycję znajdującą się w karcie oraz wiedzieć wszystko na temat wykorzystywanych składników potraw, sposobu ich przyrządzenia oraz wielkości porcji. Dlaczego? Aby bez wahania odpowiedzieć na każde pytanie zadane przez klienta.

Zadaniem kelnera jest oczywiście odebranie zamówienia oraz dostarczenie go do stolika. Pracownik obsługi musi również liczyć się obowiązkiem systematycznego zbierania pustych naczyń ze stołu, a także kierowaniem zapytań dotyczących ewentualnych kolejnych zamówień. Praca na stanowisku kelnera przewiduje również przekazywanie gościom rachunków oraz odbieranie zapłaty, więc niezbędna jest zarówno obsługa terminali płatniczych, jak i systemów komputerowych służących do wprowadzania zamówień.

Zawód kelnera a wykształcenie

Nie jest tajemnicą, że wielu kelnerów nie posiada wykształcenia w tym kierunku, a mimo to spełnia się w tym zawodzie. Pracodawcy często zatrudniają osoby bez jakiegokolwiek doświadczenia, i co ciekawe, oferują nawet odpowiednie przeszkolenie. Jest to bardzo często spotykana sytuacja zwłaszcza w przypadku lokali, gdzie trzon załogi stanowią pracownicy sezonowi, chcący dorobić sobie do domowego budżetu.

Inaczej ma się sprawa w przypadku osób, które wiążą swoją przyszłość z kelnerowaniem. Tutaj warto pomyśleć o zdobyciu odpowiedniego wykształcenia, które często otwiera drogę do obsługi zarówno prestiżowych restauracji, jak i hoteli. Osoby przeprowadzające rozmowy kwalifikacyjne doceniają nie tylko wieloletnie doświadczenie w branży gastronomicznej, ale również zaświadczenia, certyfikaty i dyplomy świadczące o ukończeniu m.in. szkoły policealnej czy zawodowej. Można także zapisać się na specjalne kursy, które składają się z wielu godzin teorii i praktyki. Zdobycie wykształcenia to krok w stronę lepszych zarobków. Jakie będą pensje w 2022 po zderzeniu z pandemiczną rzeczywistością? Trudno prognozować, jednak branża gastronomiczna powoli wychodzi z kryzysu i można spodziewać się wypłat na dobrym poziomie.

Zawód kelnera – znajomość języków obcych

Od obsługi lokali gastronomicznych wymagana jest znajomość języków obcych. W wielu przypadkach wystarczy umiejętność swobodnego posługiwania się językiem angielskim, jednak wartością dodaną w naszym CV będzie język niemiecki lub hiszpański. Mogłoby się wydawać, że w mniejszych miastach nie ma to aż tak wielkiego znaczenia jak w miejscowościach turystycznych czy wielkich aglomeracjach. Nic bardziej mylnego. Obcokrajowców można spotkać w każdym zakątku kraju, dlatego też zawodowy kelner nie może sobie pozwolić na braki w tej dziedzinie.

Cechy dobrego kelnera

Umiejętności oraz doświadczenie w gastronomii to nie wszystko. Nie bez znaczenia okazują się cechy charakteru oraz odpowiednie predyspozycje, które ułatwiają kontakty interpersonalne. Dobry kelner to taki, który wyróżnia się sumiennością, dobrą organizacją pracy, miłą aparycją oraz pozytywnym nastawieniem. Wykonując ten zawód, czy to tymczasowo, czy na stałe, należy wykazywać się także uczciwością, chęcią samodoskonalenia, umiejętnościami pracy w grupie, samodzielnością oraz kreatywnością, która przydaje się w sytuacjach kryzysowych.