Bulion warzywny jest podstawą wielu zup oraz dań przygotowywanych z jarzyn. Zwany jest również bulionem jarskim. Możliwe jest przygotowanie takiego wywaru w domowych warunkach, jak i zakupienie gotowych kostek. Sporządza się go na podstawie samych warzyw oraz ziół. Jak zatem własnoręcznie przygotować gotowy wywar warzywny? Podpowiadamy.
Zastosowanie gotowego wywaru warzywnego
Gotowy wywar warzywny idealnie pasuje do wszelkiego typu zup jarzynowych, krupniku oraz zupy ziemniaczanej. Do tego celu nadaje się starta na tarce z dużymi oczkami włoszczyzna. Bulion można także wykorzystywać do sporządzenia bezmięsnego risotto. Do wszystkiego, do czego dodaje się zwykły bulion, można go zastąpić właśnie bulionem warzywnym. Tworzymy w ten sposób danie jarskie. Po ugotowaniu można go przechowywać w lodówce do 3 dni, natomiast w zamrażarce może leżeć nawet przez około 3 miesiące.
Bulion warzywny jest przede wszystkim lekkostrawny oraz nie dostarcza on organizmowi dużej dawki cholesterolu. Przygotowane wywary z warzyw posiadają składniki mineralne, takie jak potas, wapń czy fosfor. Można w nim znaleźć również witaminy z grupy B oraz witaminę C. Czasem zawarta jest również nieduża ilość białka.
Jak przygotować bulion warzywny?
Do przygotowania bulionu warzywnego potrzebne są przede wszystkim warzywa, takie jak marchew, seler, por, kapusta oraz pietruszka. Do przyprawienia dodaje się koper, natkę pietruszki, lubczyk, a czasem nawet jagody jałowca. Na początku trzeba obrać wszystkie warzywa i zalać je zimną wodą. Część wody odparuje podczas gotowania, dlatego powinno się zawsze dodawać jej trochę więcej. Całość gotuje się około 40 minut, koniecznie na wolnym ogniu i pod przykryciem. Pod koniec należy całość posolić, a następnie odcedzić warzywa, które nadają się do zupy lub sałatki. Czas gotowania jest zatem mniejszy, niż gdyby gotować naturalny bulion wołowy. On bowiem potrzebuje nieraz aż trzech godzin, aby wydobyć z siebie naturalne aromaty i smaki.