Stevia koncentrat w proszku — dlaczego warto go stosować?

0
30
stevia w proszku

Osoby nietolerujące sacharozy lub pozostające na diecie odchudzającej, często rezygnują ze zwykłego cukru na rzecz produktu, jakim jest stevia. Koncentrat w proszku tej substancji pozwala na nadanie słodyczy dowolnym potrawom. Dodatkowo jest zdrowszy od białego cukru i ma mniej kalorii. Posiada też wiele właściwości prozdrowotnych, między innymi przeciwzapalnych czy hipoglikemizujących. Dlaczego warto stosować stewię? Podpowiadamy.

Stewia koncentrat w proszku — co to jest?

Jednym ze znanych obecnie słodzików jest stevia. Koncentrat w proszku swoim wyglądem przypomina tradycyjny cukier. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie ulega fermentacji i do tego jest niskokaloryczny. Zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. wapń, potas, sód, magnez, selen, cynk, witaminy B i C czy kwas foliowy oraz składniki przeciwutleniające, czyli kwasy fenolowe, chloragogenowe i flawony.

Stevia koncentrat w proszku — właściwości zdrowotne

Stewia to produkt dostępny w miejscach, gdzie można nabyć produkty z kategorii zdrowa żywność. Sklep online również do takowych należy. W przeciwieństwie do białego cukru nie powoduje ona negatywnych następstw zdrowotnych takich jak cukrzyca, otyłość, nadwaga czy próchnica. Jest więc dobrym rozwiązaniem dla cukrzyków ze względu na to, że nie podnosi we krwi cukru i zawiera niski indeks glikemiczny. Niektóre badania wskazują, że obniża ona poziom cukru we krwi.

Stosowanie stewii zalecane jest również osobom z nadwagą ze względu na to, że zmniejsza wartość energetyczną posiłku. Dodatkowo nie powoduje alergii i ma właściwości przeciwpróchnicze, antybakteryjne i grzybobójcze. Może uniemożliwiać również rozwój infekcji, a w szczególności wirusa HRV odpowiedzialnego za zapalenie żołądkowo-jelitowe.

Stewia wykazuje również działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Polecana jest również osobom ze skórą trądzikową ze względu na jej właściwości oczyszczające, regeneracyjne, wzmacniające i odżywcze, a także detoksykujące.