Jedną z charakterystycznych dla Gruzji odmian winorośli jest Rkatsiteli. Są to wyjątkowe jagody, które tylko w gruzińskich winnicach idealnie dojrzewają. Próby zaszczepienia ich na inne grunty nie skończyły się dużym powodzeniem. Właśnie one sprawiają, że wino Marani Rkatsiteli smakuje niepowtarzalnie.
Ten stosunkowo niedrogi, gruziński trunek powstaje w 100% z winogron Rkatsiteli, dojrzewających w regionie KAKHETI. 30% z nich pochodzi z Winnic Kondoli. Warto, aby Marani Rkatsiteli – regionalne, białe, wytrawne wino – na stałe zagościło na naszych stołach.
Jakość w dobrej cenie
Zazwyczaj po wina regionalne czy apelacyjne sięgamy przy wyjątkowych okazjach, na co dzień zadowalając się stołowymi. Powodem jest cena – stołowe wina nie muszą spełniać wyśrubowanych kryteriów, dzięki czemu są tańsze. Przeważnie znamy jedynie kraj, w którym zostały wyprodukowane. Marani Rkatsiteli to wino regionalne, co oznacza, że producent oznaczył na etykiecie konkretny region, z którego pochodzą winogrona. Mimo to trunek ten kupimy za mniej niż 30 zł. Dodatkowo, obok jakości, zyskamy niepowtarzalny smak wina z endemicznych jagód. Charakterystycznego dla Gruzji – białego.
Idealne do obiadu
Dodatkowym atutem Marani Rkatsiteli jest fakt, że będzie się idealnie komponować z tradycyjnymi, obiadowymi daniami – pieczonym kurczakiem, wieprzowiną czy, jeśli ktoś woli lżejszą kuchnię, potrawami z makaronu. Ma jasnosłomkowy kolor, w jego aromacie wyczujemy nuty melona i jabłka. Zwieńczeniem doznań będzie lekki, harmonijny, pełen energii i świeżości smak.