Obecnie w naszej diecie niezaprzeczalnie króluje cukier. Nawet jeśli nie używamy go w czystej postaci, dostarczamy go naszemu organizmowi poprzez gotowe produkty spożywcze, takie jak kupne jogurty owocowe, batoniki, sosy do makaronów, dietetyczne płatki śniadaniowe, a nawet pieczywo! Chcąc ograniczyć spożywanie cukru, a jednocześnie nie rezygnować ze słodkiej herbaty, warto poznać jego zdrowe zamienniki.
Podstawową zasadą eliminowania cukru w diecie, obok stosowania jego zdrowych zamienników w samodzielnym słodzeniu, jest dokładne czytanie etykiet kupowanych produktów spożywczych. Wiecie, że wiele ciemnych pieczyw barwionych jest karmelem? Właśnie dlatego warto dokładnie zapoznać się ze składem, aby mieć pewność, że nikt nie „wciśnie” nam cukru pod przykrywką zdrowego produktu. Eksperci marki Akbar polecają trzy zdrowe zamienniki tego produktu, którymi możemy osłodzić swoją ulubioną herbatę.
Melasa buraczana
Jest to produkt uboczny powstający przy produkcji cukru spożywczego. Jest niskokaloryczny, całkowicie naturalny i zawiera wiele cennych składników dla naszego organizmu, takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Ma ciemnobrązowy kolor, jest gęsty i lekko kwaśny. Poniżej przepis na mrożoną herbatę z wykorzystaniem melasy.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Łyżeczka melasy buraczanej
- Plasterki cytryny
- Listki świeżej mięty
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie już chłodny dodajemy melasę buraczaną i dokładnie mieszamy. Dodajemy kostki lodu, cytrynę i zdobimy listkami mięty.
Ksylitol
Znany jako cukier brzozowy, jednak często produkowany jest z kukurydzy. Jego zaletą jest to, że bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi. Jest więc idealny dla osób chorych na cukrzycę. Ma również o 40% mniejszą kaloryczność niż tradycyjny cukier, co sprzyja osobom będącym na diecie. Należy jednak uważać, gdyż początkowo organizm nie jest przystosowany do jego trawienia. Należy więc stopniowo wprowadzać go do swojej diety. Poniżej przepis na cold brew tea z użyciem tego słodzika.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Cytryna
- Imbir
- Ksylitol
- Kostki lodu
- Świeża mięta
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do lodówki na noc. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, cytrynę parzymy i przekrawamy na pół – jedną połowę kroimy w plasterki, a z drugiej wyciskamy sok, który mieszamy z ksylitolem. Do herbaty dodajemy starty imbir, kostki lodu i mieszankę soku z cytryny. Zdobimy plasterkami cytryny i listkami mięty.
Miód
Najstarszy i najzdrowszy zamiennik cukru. Już w starożytności sam Hipokrates używał go do przyrządzenia swoich leczniczych wywarów i maści. Charakteryzuje się on wysoką aktywnością antybiotyczną oraz bakteriobójczą. Koi nerwy, hamuje procesy miażdżycowe, a także leczy wrzody żołądka. O jego wszystkich właściwościach prozdrowotnych można napisać książkę. Warto więc, wprowadzić miód do swojej codziennej diety. Poniżej przepis na mrożoną herbatę korzenną z jego dodatkiem.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Cytryna
- Laska cynamonu
- Gwiazdki anyżu
- Miód
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu. Po kilku minutach dodajemy herbatę, zdejmujemy z ognia i parzymy przez 3-4 minuty. Odcedzamy liście herbaciane i odstawiamy napój do ostygnięcia. Dodajemy plasterek cytryny i dosładzamy do smaku miodem.
Smacznego!