Kiedy słupki rtęci wskazują coraz wyższą temperaturę, szukamy skutecznych metod na ochłodzenie organizmu. Co prawda najlepszym sposobem jest picie ciepłych napojów, jednak nie każdy potrafi przemóc się do sięgnięcia po herbatę na gorąco w upalne dni. Dlatego proponujemy przepisy na herbaciany poncz, który również przyniesie upragnione orzeźwienie.
Poncz to najczęściej korzenny napój alkoholowy. Jest idealną propozycją na zimę, dlatego w upalne dni lepiej przygotować jego mrożoną wersję na bazie herbaty. Eksperci marki Akbar prezentują trzy przepisy na poncz, nie tylko w wersji alkoholowej.
Poncz owocowy
Lekki poncz na bazie herbaty z dodatkiem owoców i ogórka to doskonała propozycja do grilla lub na spotkanie z przyjaciółmi w plenerze.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Świeży ogórek
- Truskawki
- Liście mięty
- Likier truskawkowy
- Lód
Przygotowanie:
Dzień wcześniej 2 łyżki herbaty zalewamy litrem zimnej wody i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia odcedzamy liście herbaciane i dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka i truskawki. Dodajemy likier truskawkowy i lód. Zdobimy miętą. Jeśli nie mamy wystarczająco czasu, aby „parzyć” herbatę na zimno, możemy ją zaparzyć w tradycyjny sposób i poczekać aż ostygnie.
Winny poncz
Poncz z dodatkiem półsłodkiego lub półwytrawnego wina (zależnie od preferencji) będzie doskonałą propozycja dla miłośników lżejszych trunków.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Pomarańcze
- Butelka półsłodkiego wina
- Listki mięty
Przygotowanie:
2 łyżki liści herbacianych parzymy w 1 litrze wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy napar będzie zimny dodajemy schłodzone wino, pokrojone w plasterki pomarańcze i dekorujemy liśćmi mięty.
Poncz dla kierowców
Wersja bezalkoholowa ponczu będzie równie smaczna i orzeźwiająca, jeśli główną rolę będą odgrywać tutaj owoce. Poniżej przepis na poncz arbuzowy.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Arbuz
- Sok z cytryny
- Listki mięty
Przygotowanie:
Przygotowujemy delikatny napar z łyżki liści herbacianych, które parzymy w litrze wody. Kiedy ostygnie dodajemy do niego miąższ z arbuza. Całość mieszamy i przeciskamy przez sito, aby odcedzić ewentualne pestki. Dodajemy sok z cytryny. Dekorujemy kawałkami arbuza i miętą.