Urządzenie nowoczesnej kuchni to nie tylko dobranie mebli i dekoracji. To także cały szereg akcesoriów i przyrządów do gotowania, które powinny współgrać z charakterem pomieszczenia. Ważną decyzję trzeba podjąć już na etapie zamawiania garnków. Które okażą się najlepsze? Przedstawiamy kilka ciekawych propozycji dla wymagających kucharzy amatorów.
Praktyczne i bezpieczne garnki z powłoką nieprzywierającą
Powłoka non-stick stosowana w garnkach ułatwi życie każdego kucharza. Nie powinno zabraknąć takiego wyposażenia w Twojej nowoczesnej kuchni, która bazuje przecież na rozwiązaniach funkcjonalnych, ale tez ułatwiających przyrządzanie posiłków. W takich naczyniach nie będą one podatne na przypalanie się czy przywieranie, zachowają swój doskonały smak oraz właściwości.
Garnki z tej kategorii uchodzą za wielofunkcyjne, dlatego z powodzeniem przyrządzisz w nim wiele dań, w tym także szybkie potrawy jednogarnkowe. Typ „all in one” pozwala zaoszczędzić czas i prąd lub gaz, dlatego jest niezbędnym asystentem gotowania w każdej nowoczesnej kuchni.
Uniwersalne i niezastąpione garnki ze stali nierdzewnej
To zdecydowanie najpopularniejsza grupa garnków, których miejsce jest w każdej nowoczesnej kuchni. Cały komplet liczy zazwyczaj 4 elementy (8, jeśli doliczymy pokrywki) lub 6 (8 z pokrywkami). Pozwala to na dopasowanie ich wielkości do rodzaju dania, które będziemy przyrządzać. Panuje tu duża różnorodność, dlatego można mieć jeden garnek do rosołu, inny do pozostałych zup i kremów, a jeszcze inny do gulaszu, bigosu czy dań kuchni azjatyckiej. Producenci idą jeszcze dalej, proponując nawet specjalne wysokie garnki do gotowania… szparagów!
Na pewno warto rozważyć stal nierdzewną, ponieważ świetnie sprawdza się ona w kuchni. Nie wchodzi w reakcje z potrawami, nie ulega uszkodzeniom, nie odkształca się i nie wpływa na zmianę smaku czy zapachu potraw. Jako neutralna dla zdrowia, jest chętnie wybierana zarówno do domów, jak i profesjonalnej gastronomii.
Garnki granitowe – nowość, która jest piękna i praktyczna
Granit jest niezwykle cennym materiałem w kuchni, dlatego produkowane z niego garnki są tak popularne w ostatnim czasie. Masywne i niezawodne pozwalają na przyrządzanie wielu potraw z minimalnym użyciem tłuszczu. Dania wychodzą zatem lekkie i smaczne, nie bez powodu zatem garnki granitowe uznaje się za dobre dla zdrowia.
Wiele garnków z tej serii zostało przystosowanych do użytkowania nie tylko na gazie czy indukcji, ale też do pieczenia w piekarniku. W roli brytfanny granitowe naczynia sprawdzają się doskonale, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić w nich pieczenie czy zapiekanki.