Jakie właściwości odżywcze posiada mąka gryczana?

0
14
maka gryczana

Własne wypieki w domowym zaciszu, wymagają znajomości różnych mąk. Ich rodzaj i typ wykorzystywany jest do różnych wypieków. Jedną z popularnych mąk, dostępnych na rynku, jest mąka gryczana. Używana jest głównie przez osoby, które znajdują się na diecie bezglutenowej. Ma ona również niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków i osoby zmagające się z insulinoopornością.

Jak powstaje mąka gryczana?

Jak sama nazwa wskazuje, mąka gryczana produkowana jest z gryki. Ziarna są mielone i uzyskuje się z nich mąkę o szarobrązowym kolorze. Produkty, które wytwarzane są z mąki gryczanej, takie jak makarony, chleby czy ciasta, mają ciemniejszą barwę. W smaku przypominają kaszę gryczaną. Mąka gryczana w 100 gramach ma jedynie 335 kalorii, zawiera 12,6 g białka oraz 3,1 g tłuszczu i 70 g węglowodanów. Jest bogata w minerały takie jak: fosfor, miedź czy magnez. Mąka gryczana najszersze zastosowanie ma w przemyśle spożywczym. Przez wzgląd na bogate wartości odżywcze oraz zdrowotne przygotowuje się z niej między innymi chleb, makarony, ciasta oraz naleśniki. 

Jakie właściwości zdrowotne posiada mąka gryczana?

Mąka gryczana ma szerokie właściwości zdrowotne. Duża zawartość błonnika, wpływa pozytywnie na regulację funkcjonowania układu pokarmowego. Spożywanie mąki gryczanej przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i przyspiesza procesy trawienia. Mąka do pieczenia chleba zrobiona z gryki, wpływa korzystnie na układ krwionośny. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób układu krążenia. Zawarte w niej polifenole, przyczyniają się do zapobiegania tworzenia się komórek nowotworowych. Jej spożywanie wpływa korzystanie na regulację poziomu cukru we krwi. Ma ona niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywana na diecie cukrzycowej, czy diecie dla insulinoopornych. 

Duża zawartość magnezu i miedzi, sprawia, że mąka gryczana wpływa na regenerację mięśni i przeciwdziała chorobom układu krążenia i chorobom serca. Pozytywnie wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek.