Jak przestać marnować żywność?

0
145
marnowanie zywnosci

Marnowanie żywności jest problemem, z którym zmaga się każdy. Wiąże się to nie tylko z większymi kosztami utrzymania, ale także pogłębiającym się kryzysem ekologicznym. Niezależnie od powodów, dla których chcesz skończyć z marnowaniem żywności we własnym domu, mamy dla Ciebie garść wskazówek. Dzięki nim ograniczysz wyrzucanie przeterminowanych i nienadających się do spożycia produktów spożywczych.

Wykorzystaj to, co masz w lodówce!

Przede wszystkim zacznij od przemyślanych zakupów. Kupuj tylko tyle, ile Ci potrzeba. Choć wydaje się to najprostsze, to jednak często wiąże się to z walką z naszymi przyzwyczajeniami i umiejętnością organizacji życia rodziny na kilka dni do przodu.

Ważne jest, aby zaplanować, choć na kilka dni do przodu jadłospis dla całej rodziny. Dzięki temu zakupy robione raz na trzy dni wystarczą, aby przygotować z nich wszystkie posiłki.

Jeśli jednak masz problem z organizacją i wymyślaniem obiadu, być może sprawdzisz się lepiej w improwizacji. Musisz szybko zrobić obiad? Zamiast wymyślać go w drodze z pracy do sklepu, zajrzyj najpierw w do lodówki. Być może czekają tam na Ciebie składniki, które na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują, ale w wyobraźni zdolnego mistrza kuchni, może powstać z nich pyszny, dwudaniowy obiad dla całej rodziny, a może nawet i deser.

Podczas swoich kulinarnych improwizacji sięgnij najpierw po produkty, których termin do spożycia się zbliża. Regularnie przeglądaj swoją lodówkę, aby wiedzieć, które produkty niedługo mogą się zmarnować, a jakich produktów, których często używasz, już Ci brakuje.

Praktyczne sposoby na przedłużenie świeżości produktów spożywczych

W zmniejszeniu marnowania żywności bardzo pomocne są metody przedłużania ich przydatności do spożycia. Pamiętaj, że niektóre produkty spożywcze możesz zamrozić. Jeśli wiesz, że w ciągu kilku dni nie wykorzystasz mięsa w całości – zamroź je i wykorzystaj w późniejszym czasie. Każdy jednak dobrze wie, że przestrzeń w zamrażarce szybko się kurczy, szczególnie jesienią, kiedy wypełniają je letnie plony z warzywnej grządki.

W każdym domu powinny znaleźć się plastikowe pojemniki na żywność. Niezależnie od tego, czy wybierzesz modele z hermetyczną pokrywką czy nie, pojemniki te pozwolą Ci łatwiej przechowywać produkty spożywcze oraz ochronić je przed obsychaniem czy nadmierną wilgocią sprzyjającą szybszemu psuciu się warzyw czy owoców.

Jeśli zrobiłeś za dużo obiadu, nie wyrzucaj go. Zamknij w plastikowym pojemniku lub zagrzej, wlej do szklanego słoika, zakręć i odstaw do góry dnem. Tak zawekowany obiad w lodówce może być przechowywany nawet do 2 tygodniu. W ciągu tego czasu z pewnością uda Ci się go jeszcze ze smakiem zjeść.

Marnowanie żywności nie tylko uderza w portfel, ale jest także mocno obciążające dla środowiska. Pamiętaj, aby robić przemyślane zakupy i dobrze planować swój jadłospis na kolejne dni. Nie bój się także kulinarnych improwizacji, podczas których zrobisz obiad z tego, co masz w lodówce. Do przechowywania żywność z kolei wykorzystaj plastikowe pojemniki i szklane słoiki, które pozwolą Ci przedłużyć termin przydatności do spożycia produktów spożywczych i dań.