Podczas pandemii nasza codzienna rutyna została odwrócona do góry nogami. Dla bezpieczeństwa, większość czasu spędzamy w domu i musimy zaadaptować nasze role do całkiem nowych warunków. W tym szczególnym okresie, wielu z nas stanęło przed koniecznością pozostania na home office i znalezienia równowagi między sferą prywatną a zawodową.

Jedzenie pysznie i szybko

Zaistniała sytuacja, mimo pewnych niedogodności, ma jednak swoje plusy. Należy do nich z pewnością dostęp do własnej kuchni i możliwość wygodnego przygotowania ulubionych posiłków, bez walki o ostatni widelec czy kolejki do mikrofalówki z biurze. W czasie dnia pracy, kiedy czas na kulinarne eksperymenty jest ograniczony, najchętniej sięgamy po szybkie i proste rozwiązania, pyszne przepisy, które można przygotować w przerwie między telefonem od przełożonego a wysłaniem ważnego maila. W takich momentach bardziej niż zwykle cenimy uniwersalne produkty, które dodadzą smaku każdej potrawie w zaledwie kilka sekund.

Sos sojowy – uniwersalny dodatek w każdej kuchni

Sos sojowy Kikkoman to produkt najwyżej jakości, doceniony zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników jedzenia na całym świecie. Prosty skład, zawierający tylko 4 starannie dobrane elementy: wodę, soję, pszenicę i sól to gwarancja naturalnego smaku bez sztucznych dodatków. Chociaż produkt ten kojarzony był głównie z kuchnią azjatycką, coraz częściej pojawia się jako niezastąpiony składnik dań ze wszystkich zakątków globu. Doskonały do dressingów, marynat, kremowych sosów, a nawet jako zamiennik zwykłej soli. Bogaty aromat i niezwykle intensywny smak umami sprawią, że sos Kikkoman nada charakteru każdemu daniu.

Daj się ponieść fantazji – 3 proste przepisy na dania, które przygotujesz na home office

Proste i szybkie gotowanie nie musi być nudne, a w końcu myślenie outside the box to znak naszych czasów. Daj się ponieść fantazji i sprawdź, jak sos sojowy poradzi sobie w zupełnie nowym kontekście! Przedstawiamy trzy przepisy na dania, które przygotujesz w kilka chwil, nawet podczas pracy zdalnej.

1. Ser Halloumi i soczewica z dressingiem cytrynowo-sojowym

Składniki:

3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
2 gałązki świeżego tymianku
200 g soczewicy
250 g sera halloumi
mieszanka sałat

Na dressing cytrynowo-sojowy:

4 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Skrop buraki octem balsamicznym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, posyp tymiankiem, piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (lub w 180°C z termoobiegiem) przez około 1 godzinę.

W międzyczasie ugotuj soczewicę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Odsącz i odstaw do ostygnięcia.

Na rozgrzanej patelni smaż plastry sera halloumi po 1-2 minutę z każdej strony. W tym czasie przygotuj dressing poprzez dokładne wymieszanie składników. Połową sosu polejsoczewicę, a pozostałą częścią liście sałaty. Ser podawaj z soczewicą, burakami i sałatą.

2. Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami

Składniki:

300 g spaghetti
15 ml oleju
125 g boczku lub pancetty w kostkach
500 g mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%)
200 g marchwi (3 średniej wielkości marchewki)
125 g selera (2 łodygi)
125 g cebuli (1 mała cebula)
3 drobno posiekane ząbki czosnku
100 g śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%)
400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeże listki bazylii

Na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i bez rozdzielania podsmaż 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Dodaj boczek, mieszaj przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlej nadmiar tłuszczu.

W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, marchew i seler, drobno posiekaj, dodaj do mięsa i wymieszaj. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.

Dodaj pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszaj. Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełóż spaghetti na dużą patelnię, podlej wodą z gotowania i wymieszaj z sosem. Całość mieszaj przez minutę na średnim ogniu. Wyłóż spaghetti na talerze i udekoruj bazylią.

3. Burger z ciecierzycy

Składniki:

Puszka ciecierzycy (lub 2/3 szklanki ciecierzycy suchej)
2 łyżki wody
1 jajko
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2-4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
1 łyżeczka kminku
czarny pieprz
oliwa z oliwek

Ciecierzycę z puszki odsącz z wody (suchą pozostaw wcześniej do namoczenia na 8 godzin w wodzie).Wymieszaj ciecierzycę z wodą, jajkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, naturalnie warzonym ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i przyprawami. Rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej oliwę i przy użyciu łyżki formuj burgery, smaż z każdej strony na złoty brąz.

Kikkoman to światowy lider na rynku sosu sojowego. Naturalnie warzony, złożony z 4 składników, jest znany milionom miłośników kuchni. Na sukces marki pracuje 7000 osób na całym świecie, a około 400 milionów litrów sosu sojowego Kikkoman transportuje się do sklepów każdego roku. Marka pojawiła się w Europie, kiedy w 1973 w Niemczech otwarto japońską restaurację, gdzie klienci mieli okazję poznać jej wyjątkowy produkt. W 1997 roku w Holandii powstał pierwszy europejski zakład produkcyjny, który wciąż wytwarza sos sojowy Kikkoman na cały rynek Starego Kontynentu.