Le Grand Noir – wino o buntowniczej naturze

0
88
Buntownicze wino

Co może powstać z połączenia francuskiej tradycji winiarskiej i nieszablonowego smaku nowego świata? Co może powstać w wyniku połączenia doświadczenia, pasji, chęci rozwoju i kreatywności? I w końcu, co może powstać po spotkaniu Roberta Josepha, nagradzanego krytyka win, Hugh’a Rymana, producenta ze światowym doświadczeniem oraz najwyższej klasy projektanta etykiet Kevina Shawa? Odpowiedź to wino Le Grand Noir, czyli niebanalny smak i czarna owca na etykiecie. Sprawdź, czy dołączysz do jego fanów.

Dlaczego czarna owca?

Twórcy Le Grand Noir, Robert Joseph i Hugh Ryman to cenieni na całym świecie specjaliści, którzy na bazie klasycznych francuskich tradycji winiarskich stworzyli coś zupełnie nowego i świeżego. Wino jest takie, jak jej twórcy- idealnie odzwierciedla ideę bycia „czarną owcą”. Określenie to oznacza kogoś, kto nie boi się przecierać nowych szlaków, kierować intuicją i przełamywać schematów.

I taka jest też nasza czarna owca

Stąd właśnie wzięła się na etykiecie- jako znak poszukiwania własnej życiowej drogi i indywidualizmu. W Polsce wino występuje póki co w 9 wariantach smakowych. Owca jest zatem mistrzem różnorodności i popiera jej wszelkie przejawy- tolerancja to jej drugie imię! Szeroka perspektywa i nieszablonowe myślenie ją wyróżniają. Bunt też nie jest jej obcy- jest to jednak bunt przeciwko zastanemu porządkowi połączony z wolą do jego zmiany. Do anarchistki jej daleko, jest na to zbyt dojrzała- w końcu jest winem.

A jej historię poznasz szybciej, niż myślisz

Le Grand Noir pochodzi z regionu Minervois na południu Francji. Był on kolebką wielu zmian- przeszło 800 lat temu stał się centrum konfliktu z kościołem katolickim. Właśnie wtedy Francuzi utworzyli separatystyczny ruch zwany katarami i przez to, a także przez noszone przez nich czarne opończe, nazwani zostali „czarnymi owcami” świata chrześcijaństwa. Katarzy jednak nie byli tacy źli! Walczyli bowiem o równość kobiet i mężczyzn, zaniechanie wojen czy wyzbycie się bogactw przez biskupów. Takie czarne owce chyba warto wspierać. A nawet jeśli nie, to jest na tyle pewna siebie, że raczej się tym nie przejmie.

Wino Le Grand Noir występuje w wielu wariantach szczepowych i smakowych

LE GRAND NOIR – CHARDONNAY

Skład szczepów: 85% Chardonnay, 15% Viognier; Apelacja: IGP Pays d’Oc; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 150 m n.p.m.; Ekspozycja i gleba: glina i tarasy wapienne; Wiek winorośli: 15 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.

Wina typu Chardonnay występują w różnych postaciach, od lekkich i mineralnych aż do bogatych, maślanych i dębowych. Pragnęliśmy stworzyć Chardonnay, które byłoby satysfakcjonujące, ale i świeże, z na tyle interesującym aromatem, aby dać się porwać wyobraźni. Od samego początku najbardziej istotnym było to, aby doskonale współgrało ono z potrawami. I oto jest – świeże, ananasowe z delikatną nutą dębu oraz akcentami mango i imbiru. Świetne samo w sobie lub w połączeniu z wszystkimi rodzajami ryb oraz do białego mięsa. Dobrze sprawdzi się także przy potrawach orientalnych.

LE GRAND NOIR – SAUVIGNON BLANC

Skład szczepów: 97% Sauvignon Blanc, 3% Marsanne; Apelacja: IGP Pays d’Oc; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 50 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: tarasy wapienne; Wiek winorośli: 15 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.

Lata doświadczeń pozwoliły producentom zidentyfikować te winnice w Langwedocji, gdzie winogrona Sauvignon prezentują najbardziej intensywne postacie. Winogrona są macerowane na zimno, a następnie prasowane, osadzane na zimno przed fermentacją. Mała ilość Marsanne dodała bogactwa i złożoności. Połączenie Marsanne z Sauvignon sprawiło, że jest to bardzo ciekawe wino z orzeźwiająco trawiastą zieloną figą, nutami papai i liczi, które pasują do charakterystycznych smaków agrestu Sauvignon. Świetnie samo w sobie lub jako towarzysz potraw rybnych i z białego mięsa. Działa szczególnie dobrze z owocami morza.

LE GRAND NOIR – MOSCATO

Skład szczepów: 100% Muscat; Apelacja: IGP Pays d’Oc; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 50 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: tarasy wapienne; Wiek winorośli: 15 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.

Le Grand Noir Moscato charakteryzuje się cudownymi aromatami kwiatów, soczystej brzoskwini i melona oraz idealnym poziomem słodyczy. Świetnie komponuje się z sałatkami, grillowanym kurczakiem oraz daniami kuchni azjatyckiej.

LE GRAND NOIR – VIOGNIER

Skład szczepów: 85% Viognier, 15% Chardonnay; Apelacja: IGP Pays d’Oc; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: duża różnorodność – od 200 do 400 m n.p.m.; Ekspozycja i gleba: glina i tarasy wapienne; Wiek winorośli: 15 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.

To doskonałe, wytrawne, białe wino powstałe z gron zebranych w winiarniach z regionu Minervois i okolic miasta Carcassonne. Jest to jeden z najlepszych obszarów do uprawy szczepu Viognier, który daje wino z aromatami egzotycznych kwiatów pomarańczy i akacji. Dodanie 15 % Chardonnay powoduje, że wino uzyskuje dodatkową świeżość. Serwowane w temperaturze 8-12 °C doskonale smakuje samo w sobie lub podane z daniami orientalnymi, rybami i białym mięsem.

LE GRAND NOIR – PINOT NOIR

Skład szczepów: 85% Pinot Noir, 15% Grenache; Apelacja: IGP Pays d’Oc; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: duża różnorodność – od 200 do 400 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: glina i tarasy wapienne; Wiek winorośli: 10 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.

Bardzo wyraziste i zdecydowanie przyjemne wino Pinot Noir, które charakteryzuje się niezwykłą soczystością, malinowym i czereśniowym aromatem oraz szczyptą truskawki i dębu oraz orzeźwiającą nutą pieprzu. Stworzone z gron zebranych ze wzgórz regionu Limoux w południowej Francji. Le Grand Noir jest eleganckim winem, które, inaczej niż reszta, zamknięta jest zakrętką, a nie korkiem. Świetne jako aperitif lub podane w towarzystwie potraw mięsnych i ryb.

LE GRAND NOIR – MALBEC

Skład szczepów: 100% Malbec; Apelacja: IGP Pays d’Oc;; Region: wsie Homps & Pépieux, Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 150 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: stoki aluwialne (napływowe); Wiek winorośli: 20 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.

Wino o głębokiej barwie, miękkie, ze śliwkowymi i wiśniowymi nutami oraz przebłyskami fioletu. Użycie niewielkiej ilości wina przechowywanego w beczkach dębowych było zamierzone, aby zachowany został owocowy i przyjemny smak wina. Jest to świetne połączenie owocowego charakteru argentyńskiego szczepu Malbec z jego odmianami z Cahors we Francji – subtelniejszymi, o bardziej złożonej konstrukcji i mineralnych nutach. Idealne do aromatycznych dań mięsnych, tak do tradycyjnej kuchni francuskiej, jak i bardziej międzynarodowych potraw.

LE GRAND NOIR – MERLOT

Skład szczepów: 100% Merlot; Apelacja: IGP Pays d’Oc;; Region: wieś Azille, Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski z wpływami oceanicznymi; Wysokość położenia: 90-120 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: stoki aluwialne (napływowe); Wiek winorośli: 20 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.

Ten nowoczesny Merlot powstał z gron zebranych w winnicach z regionu Minervois i okolic miasta Carcassonne. Wino świeże i złożone oferujące charakterystyczne nuty morwy i śliwki połączone z domieszką wiśni i truskawki. Idealny do dań z czerwonego i białego mięsa, a także do samodzielnego picia. Podawać w temperaturze: 16-18 °C.

LE GRAND NOIR – CABERNET SAUVIGNON

Skład szczepów: 85% Cabernet Sauvignon 15% Shiraz; Apelacja: IGP Pays d’Oc;; Region: winnice okolic Puicheric, Jouarres- Homps i górzyste obszary Caunes-Trausse, Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 100-400 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: stoki aluwialne (napływowe) dla Cabernet, glina i tarasy wapienne dla Shiraz; Wiek winorośli: 20 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.

Wyborne, czerwone, wytrawne wino stworzone z gron szczepów Cabernet Sauvignon i Shiraz. Akcenty czarnej porzeczki wyokrąglają smak dzięki swoim słodkim nutom, zioła nadają pikanterii i charakteru. Pełne, bogate i długie na podniebieniu uzupełnia smak dań, z których słynie wyrafinowana kuchnia francuska.

LE GRAND NOIR – GSM

Skład szczepów: 60% Grenache, 35% Syrah, 5% Mourvedre; Apelacja: IGP Pays d’Oc;; Region: Minervois, Langwedocja-Roussillon; Potencjał starzenia: 3 lata; Klimat: śródziemnomorski; Wysokość położenia: 150 m n.p.m; Ekspozycja i gleba: glina i tarasy wapienne dla Syrah, glina i stoki wapienne dla Mourvedre, stoki i tarasy wapienne dla Grenache; Wiek winorośli: 20 lat; Gęstość upraw: 4.000 winorośli / 1 ha; Zbiór: mechaniczny nocą dla zachowania świeżości.

Fascynujące, czerwone, wytrawne wino powstałe z gron szczepów Grenache, Syrah i Mourvedre dojrzewających na ponad 60-letnich krzewach winnych, wzrastających na wzgórzach południowej Francji, w apelacji Minervois. Długie i pełne oczarowuje owocowym bukietem z wyczuwalnymi na podniebieniu nutami jeżyn i wiśni z akcentem czarnego pieprzu i przypraw korzennych. Serwowane w temperaturze 16-18oC doskonale komponuje się z daniami na bazie czerwonego mięsa, makaronu i dojrzałych serów.