Latem, gdy temperatura sięga 30 stopni Celsjusza, często zastanawiamy się, w jaki sposób najlepiej nawodnić organizm. Szkodliwość słodkich napojów gazowanych jest większości z nas doskonale znana, stąd coraz częściej sięgamy po mrożone kawy czy herbaty domowej roboty. Pozostaje więc pytanie, którym z tych płynów lepiej jest orzeźwić się w trakcie upałów.
Jak się okazuje kawa nie jest najlepszym wyborem w trakcie gorących dni. Może przyczyniać się do odwodnienia organizmu, co w trakcie upałów jest szczególnie niebezpieczne. Dodatkowo wypłukuje magnez, co może być przyczyną zawrotów i bólów głowy, problemów z koncentracją, chronicznego zmęczenia i skurczów. Z tego powodu latem najlepiej ugasić pragnienie herbatą. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy wyjątkowe przepisy na tak popularną teraz… herbatę parzoną na zimno.
Herbata parzona na zimno z miodem i cytryną
Modna ostatnio metoda parzenia na zimno – cold brew – jest idealna na ciepłe, letnie dni. Przygotowana w ten sposób herbata nie będzie miała gorzkiego posmaku, dzięki temu, że większość garbników pozostanie w liściach.
Składniki:
- 2 łyżki herbaty Akbar Pure Ceylon
- 4 plasterki cytryny
- Łyżka miodu
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy zimną wodą, dodajemy cytrynę i miód. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy i odcedzamy liście. Dodajemy kostki lodu. Dekorujemy cytryną.
Herbata parzona na zimno z suszonymi owocami
Herbata parzona na zimno będzie miała wyjątkowy smak również wtedy, gdy dodamy do niej suszonych owoców. W ten sposób nie utracimy ich zdrowotnych właściwości, co ma miejsce, kiedy zalewamy je gorącą wodą. Wszystkie dodatki doskonale oddadzą swój smak naparowi.
Składniki:
- 2 łyżki herbaty Akbar Pure Ceylon
- Garść suszonej żurawiny
- 3 suszone śliwki
- Świeże maliny lub jeżyny do dekoracji
Przygotowanie:
Herbatę i suszone owoce zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy herbatę i dodajemy do niej świeże owoce.
Herbata parzona na zimno z miętą i brzoskwiniami
Dodając do herbaty zioła, np. liście mięty, uzyskamy orzeźwiający napar idealny na upały. Mięta dodatkowo uczestniczy w regulacji pracy wątroby oraz korzystnie wpływa na działanie dróg oddechowych.
Składniki:
- 2 łyżki herbaty Akbar Pure Ceylon
- 1 łyżka liści mięty
- Miód
- Brzoskwinia
- Mięta i cząstka brzoskwini do dekoracji
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Brzoskwinię kroimy na cząstki. Zasypujemy ją herbatą oraz miętą i zalewamy zimną wodą. Dodajemy miód, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie odcedzamy napar. Dodajemy kostki lodu, herbatę zdobimy brzoskwinią i świeżymi liśćmi mięty.