Najpopularniejsze mity o amerykańskiej kuchni

0
98
kuchnia amerykanska

Kuchnia amerykańska powszechnie kojarzy się raczej z tłustymi i niezdrowymi potrawami. Wizja leniwych i otyłych Amerykanów przenika social media i prasę. To jeden z kulinarnych mitów, który ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Kuchnia amerykańska ma wiele do zaproponowania, a także wiele czerpie z dań europejskich. Jakie są mity i fakty o kuchni ze Stanów Zjednoczonych?

Nie tylko fast foody

Choć większość firm, które oferują fast foody, ma swoje korzenie w Stanach Zjednoczonych, nie znaczy to, że to jedyne kulinaria, jakie może zaproponować Ameryka. Jest ona wielkim krajem, składającym się z kilkudziesięciu stanów, a każdy z nich cechuje się innymi kulinarnymi tradycjami.

Jedną z ciekawych tradycji amerykańskiej kuchni jest tzw. soul food, czyli dania legendarnych Indian. Owe kulinaria cechują się prostotą i pożywnością. Soul food to placki ziemniaczane, suszona wołowina i wędzone mięsa. Warto pamiętać, że Indianie hodowali także ziemniaki, pomidory, fasolę, kukurydzę, dynię.

Legendarne amerykańskie dinery

Amerykanie celebrują śniadania w tzw. dinerach – charakterystycznych knajpach, kojarzących się z kultowymi serialami jak „Twin Peaks”, gdzie podstawą jest tłuste i pożywne amerykańskie śniadanie, kilkukrotna dolewka kawy i owocowe ciasta, tzw. pie. Obywatele Stanów Zjednoczonych starają się celebrować czas z rodziną właśnie w takich miejscach.

Hot dog i burger jako typowe amerykańskie wynalazki

Jednym z najpopularniejszych, typowo amerykańskich dań jest hot dog, czyli parówka w bułce. Czasami posiada dodatki, np. sporą porcję warzyw, pikli, a innym razem pokryta jest tylko charakterystycznymi sosami (nie tylko ketchupem). Amerykanie stawiają na dobrą jakość swojej kuchni – mitem jest liczna obecność nieestetycznych budek, gdzie sprzedawane są tanie parówki w ociekających tłuszczem bułkach. Większość knajp i food trucków z hot dogami dba o jakość swoich potraw, świeżość artykułów spożywczych i czystość stanowiska pracy.

Myśląc o amerykańskiej kuchni, nie należy także zapominać o burgerach – bułkach z kotletem z mielonego mięsa wołowego i licznymi dodatkami (np. sałatą, piklami, pomidorem). Podobnie jak w przypadku hot dogów, w znacznej większości knajp można liczyć na burgery o dobrej jakości. Amerykańskie burgery to domena restauracji Sexy Bull, czyli miejsca, w którym kuchnię ze Stanów Zjednoczonych można połączyć ze zmysłowym prosecco. Ów lokal gastronomiczny zlokalizowany jest w wyjątkowej przestrzeni na gdańskiej mapie – Słonym Spichlerzu. To specjalnie zaaranżowane miejsce, łączące w sobie restauracje z kuchnią z różnych zakątków świata.